Greby gravfält

Betygsätt den här artikeln
(1 Rösta)
Greby gravfält

Längs Tanumsvägen, strax utanför Grebbestad ligger Greby gravfält. Fältet är det största i Bohuslän och det finns mer än 180 synliga gravar här.

Enligt legenden ligger det stupade skotska krigare begravda i högarna. Elva av gravarna undersöktes 1873 av den kände arkeologen Oscar Montelius, en förgrundsfigur i svensk arkeologi. Inga vapen hittades i gravarna, bara enkla personlig tillhörigheter. De döda hade kremerats och de brända benen blev därefter lagda i lerkrukor. De undersökta gravarna kunde dateras till järnåldern, närmare bestämt tiden runt 400-500 e.Kr. När gravarna anlades sträckte sig en grund havsvik in i väster om gravfältet, viken var en fortsätting på Sannäsfjorden och stod i förbindelse med västerhavet vid Havstenssund men också vid Edsvik. Genom att använda inseglingen vid Edsvik undvek man de farliga vattnen kring Tjurpannan. Inseglingen vid Edsvik bevakades av en fornborg som finns kvar än idag. Det stora antalet gravar vid Greby gravfält och det närbelägna gravfältet vid Gissleröd pekar på att det här området kan ha haft en speciell betydelse århundraderna efter kristi föddelse. Fynden från undersökningen 1873 pekar på förbindelser med Norge, England och Tyskland. Troligtvis var Greby en handelsplats knuten till en storgård där varor och produkter från den här delen av norra Bohuslän byttes mot varor från andra områden. Vi vet inte när platsen förlorade sin betydelse eller hur det gick till. Kanske var det för att havsviken till slut blev för grund för att segla i eller kanske blev platsen angripen och plundrad? I så fall skulle det kunna finnas ett korn av sanning i legenden om skottarna.

Mer information hittar du bl.a.  på Wikipedia, www.vastsverige.com. På Info Center kan du köpa Michael Jägerbradts bok  Greby Gravfält: Guidebok om Sveriges vackraste gravfält.

  • Adress: 58.700369, 11.259897
Greby Gravfälf från luften